A pozitív pszichológia területei

A pozitív pszichológia egyik célja, hogy tudományos eszközökkel vizsgálja a pozitív érzelmek  – például boldogság, hála, elégedettség  – szerepét a sikeres életvitelben. Emellett azokat a módszereket igyekszik kidolgozni, amelyekkel tanítani lehet ezek előfordulási gyakoriságának növelését.

 

A kutatás másik kiemelkedő területe a karaktervonások, személyes erősségek azonosítása. Az elmúlt évek munkájának köszönhetően mára a szakemberek kidolgozták a személyes erősségek katalógusát, amelybe olyan alapképességeket soroltak, mint például a vezetői készség, a megbocsátás képessége, a humor vagy a közösségi szellem. Teszteket, kérdőíveket fejlesztettek ki, amelyekkel azonosítani lehet, hogy ki és milyen személyes erősségekkel rendelkezik alapadottságként. Az is kiderült, hogy általában véve sikeresebbek leszünk, ha inkább meglévő adottságaink fejlesztésével foglalkozunk, mintha a hiányzó erősségek pótlásába fektetünk energiát.

 

A harmadik kiemelten fontos terület a kutatási eredmények hatékony alkalmazásával kapcsolatos. Azokat a módszereket igyekeznek kifejleszteni, amelyek hatékony segítséget nyújthatnak a pozitív pszichológiával kapcsolatos fejlesztő készségek fejlesztésében, kiaknázásában és egy adaptív, alapvetően pozitív szemléletmódot és megküzdési stratégiákat segítenek kialakítani, sokszor már iskolás korban. Ennek a megközelítésnek leginkább a csoportos, fejlesztő tréningek az eszközei de mára már a pszichoterápiás és tanácsadói is gyakorlatba is beszivárogtak a pozitív pszichológia tudományos eredményeire alapozott technikák, a szemléletmódról nem is beszélve, amely leginkább a kognitív terápiák területén vethetik meg a lábukat az ott már jól bevált átkeretezés technikájára támaszkodva.

 

A többi területhez képest a pozitív pszichológia kutatásai még nem hoztak igazán sok eredményt, tekintve, hogy egy körülbelül 15-20 éves irányzatról van szó. Jelenleg is folyamatosan zajlanak a kutatások. Persze a nagy elméletalkotók már rendelkeznek komoly eredményekkel, amelyeket könyveikben el is olvashatunk. Gondolok itt például a világsikert arató Flow című könyvre, amelynek az amerikában élő magyar származású pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály a szerzője.

Scroll to Top