A sikertelen álláskeresés problematikája mögött a legtöbb esetben önismereti elakadásokra derül fény - árulta el Szűcs István, az Ygen Humánerőforrás Központ vezetője az idei Pszinapszison arra utalva, hogy a közhiedelemmel ellentétben az álláskeresők legnagyobb részének nem a piac korlátozottsága, a túl- vagy alulképzettség vagy a nehéz gazdasági helyzet jelent leküzdhetetlennek tűnő akad

A coaching a szervezetfejlesztés és vezetői tanácsadás talán legnehezebben megfogható területe. Sajnálatos módon egy olyan tevékenységről van szó, amely mögött hazánkban még nem alakult ki egy jól körülhatárolható, kézzelfogható szakmai háttér és közeg, amely biztosítaná azt, hogy a coaching szolgáltatások egységesen magas színvonalúak és megbízhatóak legyenek. A coaching definiálása és a tanácsadó szakmán belüli helyének meghatározása pedig láthatóan nem könnyű feladat.

A kiválasztás a HR szakma egyik kulcsfontosságú tevékenysége. Manapság már számos elképzelés, eszköz és megközelítés létezik arra, hogy a megfelelő pozíciókba a megfelelő embereket tudjuk alkalmazni. De miért is van erre ilyen nagy szükség? És hogyan döntsük el, hogy éppen milyen módon választunk ki valakit? Az én felfogásom szerint a legegyszerűbb megközelítés az, ha a témát két irányból, szubjektív és objektív oldalról közelítjük meg.

A pozitív pszichológia egyik célja, hogy tudományos eszközökkel vizsgálja a pozitív érzelmek  – például boldogság, hála, elégedettség  – szerepét a sikeres életvitelben. Emellett azokat a módszereket igyekszik kidolgozni, amelyekkel tanítani lehet ezek előfordulási gyakoriságának növelését.

 

Manapság már nem csak a mainstream önfejlesztő irodalom, hanem a tudományos pszichológia is sokat foglalkozik a pozitív gondolkodás, vagyis inkább a pozitív életszemlélet témakörével a többek között Martin Seligman és Csíkszentmihályi Mihály által megalapozott pozitív pszichológiai forradalomnak köszönhetően. Érdekes, hogy ebben az esetben is olyan dolgok nyernek bizonyítást, amelyeket nem pszichológusok írtak le először, viszont számos félreértés is tisztázódott végre.

 

A reziliencia jelentése rugalmas ellenállóképesség.

A döntés aktusa nem olyan egyszerű dolog mint ahogy az sokszor látszik. A fennálló információ foszlányok és tényezők, a múltbeli tapasztalatok és a jövőbeli lehetséges események mérlegelésével jár, komoly gondolkodást és sokszor komoly erőfeszítéseket igényel. Ez talán mindenki számára egyértelmű de van néhány olyan fontos pszichológiai értékkel bíró jellemző, amelyekről kevésbé szoktunk említést tenni - vagy kevésbé gondolunk bele - döntéseink meghozatala kapcsán.

A pozitív pszichológia mozgalma tulajdonképpen onnan indult, hogy az utóbbi évtizedekben néhány amerikai pszichológus a fejébe vette hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben inkább a másik irányból közelít a pszichológia felé.

Scroll to Top